Blog

Draagt een website bij aan de opwarming van de aarde?

Vervuilende industrie

We kunnen er niet meer omheen: de aarde warmt op. Door minder vlees te eten, de verwarming een tandje lager te zetten en wat vaker de fiets te pakken in plaats van de auto, kunnen we de opwarming afremmen. Maar hoe zit het met ons gedrag online? Het is geen geheim dat de websites die je bezoekt, worden gehost in datacenters. En datacenters gebruiken nogal veel stroom. Zo zou het nog niet gebouwde, controversiële datacenter van Meta in Zeewolde zoveel stroom als 500.000 huishoudens kunnen gaan gebruiken. Daarom de vraag: wat is de milieu-impact van een website?

Tijd voor een klassiek gevalletje: simpele vraag, complex antwoord.

Datacenter = stroommonster?

Zoals eerder al gezegd: datacenters zuigen een aanzienlijke hoeveelheid stroom uit het elektriciteitsnet. In Nederland zo’n 2,7%, en dat wordt in de toekomst waarschijnlijk meer. Toch is de ene stroom de andere niet. Voor de hostingdiensten die ik aanbied, werk ik uitsluitend samen met hostingbedrijven die groene stroom gebruiken en zijn goedgekeurd door The Green Web Foundation. Meer hierover kun je lezen op mijn pagina over duurzaam ondernemen.

Het maakt dus uit welke stroom er voor een datacenter wordt gebruikt. Een datacenter dat draait op groene stroom is vanzelfsprekend minder slecht voor het milieu dan een datacenter dat geen gebruik maakt van groene stroom.

En de bezoeker dan?

Waar lees je dit nieuwsbericht op? Je telefoon, laptop of tablet? Deze apparaten hebben een bepaalde impact op het milieu. Komt bijvoorbeeld door de aanwezigheid van (zeldzame) metalen zoals goud en lithium in je elektronische apparaten. En mobieltjes gebruiken ook energie. Hierdoor wordt de impact van een website op het milieu ineens veel moeilijker te berekenen, omdat deze dus mede afhankelijk is van het aantal bezoekers en de manier waarop de bezoekers de website bekijken.

Kortom, een website heeft altijd een bepaalde impact op het milieu. Toch kun jij als website-eigenaar de impact wel verminderen, bijvoorbeeld door samen te werken met een hostingpartner die kiest voor groene stroom. Wil je meer weten over de groene hosting die ik aanbied? Bekijk dan deze pagina over mijn hostingoplossingen.

Over de auteur

Foto van Stach Redeker

Stach Redeker

Stach Redeker is freelance WordPress-specialist. Hij bouwt sinds 2014 websites en webshops met WordPress. Daarnaast studeert hij Electrical Engineering aan de Universiteit Twente.

Studio Stach